Höga Kusten

Vad är karaktärisktiskt för den norrländska kusten? Granbarrsskogar, branta klippstränder och vackra landskap som dramatiskt ramar in horisonten vid kusten i Ångermanlands län. På grund av att marken har höjts cirka 800 meter sedan istiden har detta ovanliga område formats och fick därmed 1997 namnet Höga Kusten. År 2000 sattes Höga Kusten på UNESCOs världsarvslista. Området inkluderar attraktioner som Skuleberget, Ulvön, Höga Kusten-bron och Skule Nationalpark. Det finns även ett flertal hotell, vandringsleder och kulturella upplevelser såsom utställningar, försäljning och evenemang. Tillsammans med Gotland har Höga Kusten blivit det snabbast växande besöksmål i Sverige.

Sveriges vackraste natur

Det är inte så förvånande att Höga Kusten har Sveriges vackraste natur enlligt en omröstning. Motiveringen till beslutet är att det ger besökaren en fantastisk och hisnande känsla att veta att hela Höga Kusten-landskapet en gång har varit under vatten. Här hittar du branta kuster, höga öar, djupa vikar och släta klippor. Inte någon annanstans i Sverige går det att finna så höga berg direkt vid havet, det ger nästan en fjällkänsla trots att det är så nära kusten. Det blir en slags två-i-en-upplevelse för dem som vill uppleva svensk natur, man kan bestiga höga berg samtidigt som man spenderar dagen i skärgården.

Kultur i överflöd

Höga kusten bjuder på mer än hisnande vackra naturupplevelser. Besökare kan här hitta allt mellan gamla kapell, kyrkor och museer till ett whiskydestilleri, gamla bagerier och en linbana över det vackra landskapet. Om man vill uppleva gammal svensk matkultur är Höga Kusten ett perfekt resmål. Du kan besöka det lokala destilleriet, gå på surströmmingsfest, baka tunnbröd på gammaldags sätt eller gå på mat- och dryckesfestival. Området har varit bebott i över 7000 år och har därför ett sprudlande kulturarv med ett flertal unika och typiska inslag. Exempel på det är lokala bär, svamp, charkuteriprodukter samt glass och bröd. Bara matkulturen gör Höga Kusten värd ett besök.