Abisko

Abisko är en mindre ort vid sjön Torneträsk i Kiruna kommun. Orten är klassisk som startpunkt för vandringar i Lapplands fjällvärld.

 

Abisko nationalpark
Inramad av Skandinaviens högsta fjällsjö, Torneträsk i norr, och mäktiga fjäll ligger
Abisko nationalpart. I dalgången som utgör parken finns björkskog, vackra forsar och rikt blommande fjällängar.

Abisko med sitt imponerande landskap är en av landets mest solrika platser.

Abiskojokka, som rinner genom hela parken är en av sevärdheterna. Genom att följa sträckningen får man en bild av den geologiska historia som kännetecknar området. Ta gärna linbanan till fjället Njulla och ta del av den fantastiska utsikten över Lapporten i öster och Torneträsk i norr.

 

Växtliv – Flora
Abisko nationalpark har ett växtliv som tillhör de artrikaste i fjällvärlden. Här kan du finna den lapska alprosen, orkidéer som den gäckande skogsfrun och lappfela, samt polarblära.

 

Fauna – Djurarter
I Abisko nationalpark är djurlivet rikt. Bland däggdjuren kan nämnas älg och fjällämmel. Fågelarterna är representerade av tjädern, fjällripan och den sällsynta nordsångaren.

 

Naturum
På Naturum Abisko finns bland annat en utställning och en reception med försäljning och information. Naturum är öppet från slutet av februari till slutet av september.

För den som önskar anordnas guidade vandringar och andra aktiviteter i nationalparken.

Läs mer på Länsstyrelsens webbsida som innehåller aktuell information om Naturums aktiviteter och annan besöksinformation.Abisko 2

 

Vandringsleder
Många vandringsleder går genom parken, Kungsleden är en av dem.

 

Vad gäller i parken
Det är okej att medföra kopplad hund längs leder och vägar som finns i Abisko turistsatitons och Abiskojaurestugornas omedelbara närhet. I övriga delar av nationalparken är det enbart tillåtet att medföra kopplad hund under perioden 1 januari till och med 30 april.

Naturligtvis är det förbjudet att skada något som helst i markerna, som block, växtlighet, levande och döda träd och buskar.

Dock med följande undantag: Du får plocka bär och svamp. Du får även ta torra kvistar för att göra upp eld eller ordna skydd.

Kom ihåg att du inte får störa djurlivet. Det innebär att du inte får, vare sig fånga insekter, jaga eller fiska. Tälta får man endast göra på anvisad plats.

Motorbåt får inte användas. Man får heller inte rida eller använda motordrivet fordon utanför anvisade vägar, parkeringsplatser eller skoterleder.

Observera att det är förbjudet att vistas i fågelskyddsområdet i deltat vid Abiskojåkkas mynning – under perioden 1 maj till 31 juli.

I övrigt är du varmt välkommen till Abisko nationalpark.

För bästa naturupplevelse är det viktigt med bra kläder, vilket innebär kläder för alla väder.

Reser ni tillsammans i grupp eller som förening är det bra att ni har likadana kläder då ni beger er ut i naturen, både som en säkerhetsaspekt och en känsla av samhörighet. Bra är också att använda sig av klara färger som gör att man syns i landskapet. Företag som Nicmacollection erbjuder ett stort utbud av profilkläder, förhoppningsvis finner ni något som passar just er grupp.