Gör dig ett eget utegym i naturen

Om du inte har plats inomhus för ett gym kan du bygga dig ett utegym i naturen. När du ska bygga dig ett utegym är det viktigt att tänka på placeringen och vad du ska kunna göra för övningar. Ett självklart redskap i utegymmet är en chinsstång av något slag. En chinsstång kan du montera på olika sätt. Det finns olika modeller att välja mellan. Exempelvis kan du sätta upp en chinsstång om det finns två träd som har ett lämpligt mellanrum.

Chins tränar ryggen på ett bra sätt

Att göra chins eller pull ups med hjälp av en chinsstång är en perfekt övning för att bygga styrka i ryggen. Men du involverar även andra muskelgrupper när du tränar chins eller pull ups. Du kan göra olika varianter av chins för att bygga styrka och bli bättre på chins. En chinsstång är också perfekt att ha för att träna bålen genom att hänga och dra upp knäna.

Bygg upp träningsstationer i naturen

När du har ett utomhusgym kan du träna när du vill. Fördelen med att vara utomhus är att du kan använda det som finns i naturen för att träna. Exempelvis lyfta tunga stenar eller hålla i en sten och göra utfall och knäböj. Du kan bygga upp olika träningsstationer där du gör olika övningar. När du ska köpa utrustning till ditt utegym är ett tips att satsa på redskap där du kan träna de stora muskelgrupperna som rygg, ben och bål.

Kombinera styrketräning med konditionsträning utomhus

Du kan kombinera din styrketräning med konditionsträning utomhus som löpning och cykling. När du väl har börjat ha naturen som ditt gym och träningsplats kommer du med stor sannolikhet inte att vilja gå in på ett trångt gym igen. För att få de träningsresultat som du önskar är det bra att göra en träningsplanering även när du tränar utomhus. Tänk på att det finns många grymma övningar som du kan göra utan redskap som exempelvis plankan.

Fördelarna med att träna i naturen

Det finns många fördelar med att träna ute i naturen. Det har en läkande och återhämtande effekt på sinnet av att träna utomhus. Studier har visat att de som tränar utomhus känner en större mental tillfredsställelse och har en starkare vilja att fortsätta träna. Den friska luften gör det lättare för kroppen att ta upp syre i cellerna. Det gör att du orkar träna hårdare utan att du upplever en högre ansträngning. Att få naturligt ljus är en fördel för upptaget av D-vitamin, vilket i sin tur leder till att kalcium och mineraler lättare kan tas upp i kroppen. En annan fördel med att träna i naturen är att det stimulerar kreativiteten och fantasin.