Kinnekulle

I närheten av den lilla Skaraborgs-staden Götene ligger en av Västsveriges sanna naturpärlor: Kinnekulle. Ett litet berg som bjuder på omväxlande natur och ett rikt kulturlandskap präglat av en lång, lång historia. En del skulle gå så pass långt som att säga att själva Sveriges vagga finns på kullen. Närmare bestämt döptes Olof Skötkonung, ofta kallad Sveriges första kung, i Husaby källa som ligger på Kinnekulle. Husaby källa ligger i sin tur bredvid en av Sveriges äldsta kyrkor, Husaby Kyrka – väl värd ett besök. Här följer ytterligare några platser att besöka när du är i trakterna.

Munkängarna

Skaffa ordentliga fritidskläder från ITAB så är du redo för att se alla Kinnekulles olika sidor. Ett obligatoriskt stopp på kullen är de vackra Munkängarna. Naturområdet är en stor lövskog som under våren och försommaren doftar kraftigt av ramslök. Förutom det finns det grottor och vackra vattenkällor.

Stora stenbrottet

Stora stenbrottat kallas lokalt ibland för ”lilla Grand Canyon”. Det är ett stenbrott, drygt 40 meter djupt. Tidigare bröts kalksten där. I mitten av stenbrottet hittar du en fiskesjö. Utsikten är fantastisk, miljön likaså.

Kinnekulle utsiktstorn

Om du vill få koll på omgivningarna när du är på Kinnekulle finns det ingen bättre plats att besöka än utsiktstornet. Tornet är 19 meter högt men befinner sig på kullens högsta punkt, totalt sett 306 meter ovanför havsytan. Runt utkikstornet finns gott om vandringsleder.

Hellekis säteri

På Hellekis säteri hittar du en fantastisk vacker trädgård och en hel del historia att ta del av. Den välskötta trädgården innehåller mängder av sällsynta växter och träd. Här finns också en utsökt rosenträdgård som funnits på platsen sedan 1936. Tänk på att du behöver betala ett mindre inträde för att få tillgång till den. Förutom detta kan du äta på Hellekis trädgårdscafé & kök.