Tyresta

I Sverige kan man fortfarande finna två gammelskogar. Riktiga trollskogar är de urskogar som besparats den moderna människans välplanerade skogsbruk. Man finner de här urskogarna i Tyresta nationalpark som man finner omkring två mil sydost om Stockholm, i huvudstadens direkta närhet och i Tivedens nationalpark som ligger i landskapen Västergötland och Närke som en naturlig avdelare mellan Svealand och Götaland.

Här kan du läsa mer om Tyresta nationalpark.

 

Storbranden 1999
År 1999 brann det rejält i Tyresta nationalpark. Omkring 450 hektar skog förstördes då i naturresarvatet.

 

Rätt klädd
Den som ger sig ut på utflykt till skogen bör tänka på att klä sig rätt, exempelvis i oömma kläder och stadiga skor eller vandrarkängor. I en urskog kan man förvänta sig att fastna i grenar från nedfallna och förmultnade träd som ligger på eller vid sidan om de smala stigar man går på. Något man bör tänka på är att temperaturen kan falla om det börjar regna. Därför är det bra om man har extra kläder i sin packning, eftersom upplevelsen av skogsutflykten påverkas till det sämre om man fryser.

 

Inga snabbmatsställen i urskogen
Det finns ju inte några restauranger i urskogen. Så det bästa är om man förbereder sig redan på hemmaplan. Ta med en termos med kaffe, te eller varm choklad. Gör några goda smörgåsar, en jägarblandning av nötter, mandlar och torkad frukt och eller en matig sallad och ett gott brytbröd. Matklubben ger dig mer matinspiration. Kom ihåg att också ta med vatten att dricka.

 

Naturum Nationalparkernas hus
Den som önskar veta mer om Sveriges nationalparker kan se två bildspel i storformat, i Naturum Nationalparkernas hus. Det ena handlar om Sveriges 29 nationalparker över hela landet. En resa genom olika typer av svensk natur. Här får man se allt från vidsträckta sandstränder i söder till fjällmassiven i norr, med myrar, kalfjäll, barrskog och inte att förglömma den vackra, ädellövskogen. Det andra bildspelet handlar om svensk naturvård under hundra år och hur man planerar för framtidens behov av naturvård. Båda är gratis.Tyresta 1

 

Så hittar man till Naturum Nationalparkernas hus
Den som åker kommunalt kan antingen ta buss 807 från Gullmarsplan eller åka pendeltåg till pendeltågsstationen Handen och ta buss 834 från Handenterminalen och åka till Tyresta by. Båda har reguljära till byn.

Den som åker bil eller annat färdmedel får en färdbeskrivning i denna broschyr.

 

Tänk på att …
Då du är ute i naturen, ta med dig dina sopor. Respektera naturen och minimera ditt slitage på natur och kultur.