Leva nära naturen

Allt fler väljer att fly undan dagens stress med att bo i storstaden och istället slå sig till ro ute på landet. Att leva nära naturen och kanske till och med börja ett helt nytt liv. Många tar klivet ut i det okända och går från att till exempel vara civilekonom till att köpa in egna lantbruksmaskiner och bli bonde. Det är ett stort kliv och du måste lära dig leva tätt inpå naturen och alltid vara där för dina djur om du väljer att ha några på gården.

Att börja leva som bonde

Att äga lantbruksmaskiner och bemästra dem är ingen barnlek men du lär dig till slut. Det kan krävas att du går kurser och läser på, speciellt om du ska använda riktigt tunga lantbruksmaskiner för att till exempel hugga ner träd och liknande. Skogsbruket är viktigt att bevara i vårt land och faktum är att fler väljer att satsa på det.

Att vara bonde kan för vissa kännas ensamt ibland men å andra sidan håller du dig alltid sysselsatt. Lever du i en familj kommer ni att hjälpas åt på gården vilket ger en slags sammanhållning helt automatiskt. Du kommer säkerligen också sammanstråla med andra bönder i trakten för att hjälpa varandra. Det är viktigt att kunna dra nytta av varandra. Om du håller på huvudsakligen med skogsbruk och din granne är mjölkbonde kan ni byta tjänster och produkter med varandra och spara in ekonomiskt på det viset.

Du lär dig snart att leva i samklang med naturen. Stadsbor har ofta svårt att förstå tjusningen med att tillbringa helgen på landet utan barer och nattklubbar. Dock är detta oftast det som gör att stadsbon till slut lämnar storstaden för det lugnare livet, utanför dejtingdjungeln och den hektiska stressen som aldrig tar slut. Om bondelivet är en grej för dig kan bara du svara på.

Beslutet att bli bonde från tidig ålder

Om du redan i unga år lockas av lantbrukslivet kan du gå en naturbruksutbildning på gymnasiet. Där får du introduktion i livet som bonde och det brukar bli lättare senare i livet. Det finns även vuxenutbildningar som lär dig det du behöver veta om djurvård och naturbruk där du får lära dig om hur man hanterar lantbruksmaskiner och mer därtill.

Även om du som äldre helt plötsligt bestämmer dig för att bli bonde och klara det kräver detta yrke enorm kunskap och mycket erfarenhet. Därför bör du bekanta dig pö om pö med det livet och inte bara kasta dig ut. Kanske har en tidigare släkting varit bonde och du har varit med och hjälpt till en del när du var liten? Alla erfarenheter är bra att ta till sig innan det riktiga bondelivet tar vid.